Stipendier/Priser

SKAPA

SKAPA priset

 

Vi söker årets uppfinnare 2021

Utlysning av Stiftelsen SKAPAs nationella innovationsspris och SKAPAs innovationsspris på länsnivå.

Stiftelsen SKAPA som årligen delar ut SKAPA Innovationsspris uppmanar idérika människor att tävla om att bli årets uppfinnare 2021. I år omfattar prissumman totalt över 1 miljon kronor. Från Västernorrlands län utses en finalist till den nationella finalen. Denna finalist får 10 000 kronor, samt diplom. På nationell nivå är prissumman 500 000 kronor, samt diplom.

Unga vuxna, mellan 19-30 år, har också möjligheten att tävla om SKAPA talang, priset för unga innovatörer. En finalist från varje län utses till den nationella finalen där prissumman är totalt 250 000 kr.

I år delar stiftelsen också ut ett nationellt pris, SKAPA förebild till minne av Leffe Smith, på 100 000 kr till en person som är en förebild och som bidragit starkt till en framgångsrik kommersialiserad innovation men som inte är entreprenör. Ansök senast den 15 september för Leffe Smith.

Ansökan senast den 31 maj 2021. Intresset för SKAPA Utvecklingspris ökar för varje år och i år hoppas SKAPA på fler tävlande än någonsin. Numera har det blivit enklare att delta när allt sker digitalt. Ansökningsformuläret ligger på stiftelsens hemsida, www.stiftelsenskapa.se/ansökan, och bilagor skickas med e-post.

Vinnare av SKAPA priset 2021 och SKAPA priset för unga innovatörer tar emot det nationella priset den 11 november i Stockholm. Finalisterna får ofta stor uppmärksamhet i massmedia både regionalt och nationellt. Finalisterna till länspriserna kommer att meddelas datum och plats för utdelning av dessa priser.

För mer information är ni välkomna att kontakta oss på Idéforum på tel nr 070-544 70 31.

Vinnare av skolstipendiet 2020

Med på bild från vänster syns Idéforums ordförande Sten Wigert, Anna Edblad Gösta Hägglunds stiftelse, stipendiat Adam Norberg och lärare Björn Sohlin Parkskolan. 

Den 17 juni korades vinnarna av skolstipendiet 2020.
Syftet med priset är att ge stöd åt gymnasieelever som fått fram ett bra projektarbete och som det eventuellt
kan finnas en framtid för. Stipendiet som delas ut är ett samarbete med Gösta Hägglunds stiftelse och vinnaren i år är Adam Norberg, Parkskolan, för sitt projekt "Rehab". Han förärades med 10 000 kronor samt diplom. Stipendiet delades ut av ordförande Sten Wigert i Idéforum med hjälp av Anna Edblad, Gösta Hägglunds stiftelse.

Vinnare av skolstipendiet 2019

Den 7 juni korades vinnarna av skolstipendiet 2019.
Syftet med priset är att ge stöd åt gymnasieelever som fått fram ett bra projektarbete och som det eventuellt
kan finnas en framtid för. Stipendiet som delas ut är ett samarbete med Gösta Hägglunds stiftelse och vinnarna i år är Pontus Schüneman och Linus Svedberg, Parkskolan, för sitt projekt "Spark" och de får tillsammans 10 000 kronor samt diplom. Priset delades ut av ordförande i Idéforum Sten Wigert med hjälp av Åke Pramstig Gösta Hägglunds stiftelse.

Med på bild från vänster är det Idéforums ordförande Sten Wigert, Linus Svedberg, lärare Björn Sohlin Parkskolan, Pontus Schüneman och Åke Pramstig Gösta Hägglunds stiftelse. 

"Har man aldrig gjort några misstag, då har man aldrig provat något nytt."

Albert Einstein

Vinnare av Skapa 2015

Roger Gustavsson, Thordab Örnsköldsvik, tog hem första priset i SKAPA Utvecklingsstipendium på nationell nivå 2015 och vann den ansenliga summan av 500 000 kronor för sin avfuktare för hydrauliksystem.